phone home menu search camera trash close cross menu1 menu1 menu1
10+1 gondolat a szülészeti irányelv kapcsán >>

Kötelező(?) várandósgondozás

A köznyelvben kötelező várandósgondozásról beszélünk. Kötelező vizsgálat. Kötelező ultrahang. Kötelező CTG. Kötelező kórházi felvétel. Kötelező ez, kötelező az. De vajon tényleg kötelező a kismama számára minden, a várandósgondozás során felsorolt vizsgálat?

A szabályozás

 

A helyzet az, hogy a szabályozásból nem derül ki egyértelműen erre a kérdésre a válasz, pedig egy kötelező vizsgálat léte vagy nemléte nagyonis fontos kérdés. Olyannyira, hogy nem elég rendeleti úton szabályozni, hanem a törvény erejével kell, ugyanis az önrendelkezési jogunkat, mint alapjogot érinti. Ezért is fontos tudni, hogy jelenleg nincs olyan törvény, ami a várandósgondozás bármely vizsgálatát kötelezőnek írná elő.

 

A várandósgondozásról szóló rendelet ír kötelező vizsgálatokról, ott viszont nem egyértelmű, hogy ezeken részt venni kötelező, vagy az egészségügyi dolgozóknak elvégezni a vizsgálatot, ha a kismama élni kíván vele. Utóbbi lenne kívánatos, ugyanis az azt a vágyott állapotot jelentené, amiben a várandóst olyan kompetens felnőtt embernek tekintik, aki a kellő információk birtokában képes eldönteni, hogy milyen vizsgálatokon kíván részt venni és milyeneken nem. Ez egyrészt azt jelentené, hogy a kismama nem egységesített, "mindenkivel ez az eljárás" várandósgonozásban venne részt, hanem személyre szabottan, a számára szükséges vizsgálatokat ajánlanák fel neki, másrészt nem érezné szükségét mindenki, hogy helyette döntse el, mi a jó neki, a babájának és a családjának, hanem minden szükséges, objektív információt átadva rábíznák a döntést, amit utána tiszteletben is tartanának.

 

Ezzel szemben a kiskönyvben felsorolt vizsgálatokat annyira kötelezőnek tekintjük, hogy leginkább fel sem merül bennünk, hogy mindig, mindennek van-e létjogosultsága a mi esetünkben is. Arra szocializálódunk, hogy tegyük, amit mondanak és ne hozzuk kellemetlen helyzetbe magunkat azzal, hogy megkérdezzük, miért. Van is erre okunk, hiszen gyakorta olvasni a tájékoztatást kérő kismamák beszámolóiban, hogy a baba egészségével fenyegették vagy felelőtlenséggel vádolták őket, de olvasni olyanról is, hogy a magzat súlyos vezélyeztetése miatt jelentették a kismamát a gyermekvédelmi jelzőrendszerben.

 

Az ombudsman szerint

 

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) a helyzet tisztázására az ombudsmanhoz fordult, aki jelentést adott ki a témában, mely szerint

 

  1. a várandós nőnek joga van úgy dönteni, hogy a 24. várandóssági hétig nem vesz részt vizsgálatokon, és
  2. a 24. hét után is csak abban az esetben kötelező egy vizsgálat, ha annak elmaradása a magzat testi épségét vagy életét veszélyezteti.

 

Az alapjogi biztos hozzátette azt is, hogy az, hogy egy várandós nem vesz részt egy vizsgálaton, nem ok, hogy a jelzőrendszer tagjai, a magzat súlyos veszélyeztetése miatt jelzést tegyenek és a gyámhatóság eljárást indítson az ügyben. A védőnő szükség esetén értesítheti a gyermekorvost, a háziorvost, és a gyermekjóléti szolgálatot, de ez a jelzés nem minősül automatikusan súlyos veszélyeztetés miatti jelzésnek és a hatóságnak ilyen esetben éppen az lenne a dolga, hogy kivizsgálja, fennáll-e a veszélyeztetés.

 

Mindez nem azt jelenti, hogy ne járj várandósgondozásra. Csak azt, hogy tájékozódj, olvass utána az egyes vizsgálatoknak, egyeztess a szakemberekkel és tudd, ha a teljeskörű információk birtokában úgy döntesz, jogod van a vizsgálatok visszautasításához, amíg azzal a babádat nem veszélyezteted.

 

 

Forrás: https://tasz.hu/cikkek/az-ombudsman-szerint-sem-kotelezo-a-varandosgondozas 

 

...

Ha érdekesnek találtad, köszönöm, ha megosztod másokkal is! Anyai tapasztalatok alapján épülő szülészeti adatbázisomban kórházankénti bontásban tájékozódhatsz arról, melyik intézményben mire számíthatsz a szülőszobán és a csecsemőosztályon. Ha szivesen olvasnál békés, megerősítő szüléstörténeteket, szeretettel várlak facebookon, a zárt csoportomban, valamint rendszeresen frissülő tartalmakat találsz a facebbok oldalamon és instagramon is.