phone home menu search camera trash close cross menu1 menu1 menu1
<< A dúlai jelenlét hatása a vajúdásra        Szabad mozgás >>

Zene

Kismama fejhallgatóval zenét hallgat.A vajúdás során ‒ általában a látencia szakban ‒ van, aki szívesen hallgat zenét, esetleg táncol, ring a zene ritmusára. Aztán ahogy a vajúdás halad előre és a figyelem egyre inkább befelé fordul, többnyire az addig szívesen hallgatott és gondosan összeállított lejátszási listák is irritálóvá válnak, és az anya nem vágyik már másra, csak csendre.

Ezzel egybecsengően egy vizsgálatban arra az eredményre jutottak, hogy a vajúdás első szakaszában jelentősen csökkent a szorongás és a fájdalom a zenét hallgató kismamák körében. A vajúdás aktív szakaszában már nem találtak jelentős különbséget a két csoport között.

 

A zene szorongáscsökkentő hatása révén hozzájárul az opioidok szintjének emelkedéséhez, csökkentve ezzel a vajúdás fájdalmát.  A szorongásszint csökkenésének további pozitív hatása az anya szívfrekvenciájának és vérnyomásának csökkenése (Várady & Gitidiszné, 2021).

 

A szülésre való készülődés része lehet a kedvelt zeneszámok összeállítása, hallgatása, esetleg relaxációs technikákkal való kombinálása.