phone home menu search camera trash close cross menu1 menu1 menu1

A projektről

A projekt célja

  • Létrehozni egy olyan, anyai tapasztalatokon alapuló adatbázist, ami feltérképezi a magyarországi szülészeti ellátást és ezzel megkönnyíti a szülés előtt álló kismamák tájékozódását a helyszínenként eltérő protokollok és gyakorlatok között.
  • Összegyűjteni olyan szakembereket,
    • akik a szülést élettani folyamatnak tekintik és ennek megfelelő szemléletben kísérik,
    • akik korszerű szoptatási ismeretekkel rendelkeznek,
    • akik gyermeknevelés terén a válaszkész gondoskodás mellé tették a voksukat.
  • Támogatni az informált döntést, hozzájárulni a minél szélesebb körű tájékoztatáshoz. 
  • Gondolatot ébreszteni, elgondolkodtatni, tabukat döngetni, összefüggésekre rávilágítani szülést, szoptatást és kisgyermekkort érintő témákban egyaránt.

 

Saját élmény

 

A lányaim császármetszéssel születtek. Hiába szerettem volna természetes úton világra hozni őket és hiába igyekeztem tájékozódni a témában, nem voltam se elég tudatos, se elég informált és ezek hiányában elég bátor sem, hogy a saját utunkat merjem járni és ne azt, amit mások jelöltek ki a számunkra. Megszületésük után, VBAC támogató csoporthoz csatlakozva, döbbenten vettem tudomásul, hogy Magyarországon alig akad orvos és intézmény, aki és ami támogatná a császármetszés utáni hüvelyi szülést.

 

Kérdőívek

 

Azt tapasztaltam viszont, hogy a kismamák császármetszés utáni hüvelyi szüléssel (VBAC) kapcsolatos tájékozódása során mind az orvosok, mind a kórházak tekintetében hasonló kérdések merülnek fel. Egy idő után arra gondoltam, jó lenne megkönnyíteni a keresést és csokorba gyűjteni a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. De a gondolatot még jó darabig nem követte tett. Ellenben olvastam, még inkább tájékozódni kezdtem, a VBAC-kel kapcsolatos tájékozódásról a teljes hazai szülészeti ellátásra helyeztem át a hangsúlyt, és igyekeztem összegyűjteni a várandósgondozás, vajúdástámogatás és intézményi gyakorlat témájában azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amik megkönnyítik a kismamák tájékozódását.

 

Figyelmeztetés

 

Az oldalon található statiszikák nem reprezentatív felmérés eredményei. Azoknak az anyáknak a tapasztalatait tükrözik, akik a kérdőívet kitöltötték. Az oldalon található minden tartalom tájékoztató jellegű, nem minősül szakmai felvilágosításnak és nem helyettesíti a szakemberrel folytatott személyes konzultációt.

Másképp fogalmazva, nem tanácsolok semmit, nem javaslok semmit pusztán átadom azokat az információkat, amik alapján én a személyes döntéseimet hozom. A felelősségem a saját életemre terjed ki, ahogy a te felelősséged a tiédre. Az Ablak a világra projekt nem tanácsadás, ahogy az fentebb is írtam, tabudöngetés, gondolatébresztés, szempontrendszer a tájékozódáshoz. Ha valamelyik írásom felkelti az érdeklődésed, utána nézhetsz részletesebben, konzultálhatsz róla szakemberrel, vagy vállat is ránthatsz rá, tarthatod badarságnak. Te döntesz.

Ugyanakkor a megjelenő tartalmakban sok-sok munkám van. Saját szellemi termékek, fordítások stb. Köszönöm, ha a kezdeményezést megosztod másokkal, viszont a tartalmak bármilyen egyéb felhasználása előtt vedd fel velem a kapcsolatot, mert erre csak az előzetes írásbeli hozájárulássommal és forrásmegjelöléssel van lehetőség!