phone home menu search camera trash close cross menu1 menu1 menu1

Médiamegjelenés

Segíts egy kérdőív kitöltésével, hogy kiderüljön, hol jó szülni! - Császárvonal

2019.04.20.

"Saját élményből született Pleván Tímea nagyszabású projektje, melyben igyekszik minél több adatot gyűjteni  a hazai kórházakról, méghozzá édesanyák beszámolói, válaszai alapján."

 

 

Itt az új szakmai irányelv a szülészeti és újszülött ellátásról - HelloBaby

2020.02.

"Az Egészségügyi Közlönyben megjelent az új egészségügyi szakmai irányelv a szülészeti és újszülött ellátásról.

A 2019. 12. 17-i Egészségügyi Közlönyben jelent meg az új, családbarát alapelvekre épülő egészségügyi szakmai irányelv a szülészeti és újszülött ellátásról. Noha hosszú évek óta nincs egységes, országos szakmai szülészeti protokoll, az új irányelv megjelenését nem verték nagydobra, digitális formában nem tették elérhetővé (az irányelv szkennelt változatát a Másállapotot a szülészetben mozgalom tette közzé Facebook oldalán).

Pedig évek óta sürgetik az új irányelv megjelenését civil mozgalmak, szervezetek, szakmai fórumok. Egységes protokoll hiányában ugyanis ahány hely, annyi szokás: az intézmények saját belső szabályaik, gyakorlataik alapján járnak el sok esetben."

 

 

Hoztam-e 72. / Tímea / egy ikerbabák programozott császármetszése és ami utána történt - Hoztam-e világra youtube csatorna

2020.02.05.

https://www.youtube.com/watch?v=u4Y-XeImTBo&t=85s

 

 

Jár is a magyar nőknek korszerű szülészeti ellátás, meg nem is - merce.hu

2020.02.19.

Az új irányelv nem szünteti meg a bizonytalanságot.

"Nem szab határidőt a tudományosan alátámasztott jó gyakorlatok elsajátítására és bevezetésére. Nem kezeli a szülő nőt kompetens felnőttként, miközben fenntartja az orvos és az anya közötti alá-fölérendeltségi viszonyt és azt a függő helyzetet, amiben az ösztönöknek való engedelmeskedés harmadik fél engedélyéhez kötött."

 

 

Anyák tiltakoznak a pár perces babák korai fürdetése ellen - nlc.hu

2020.02.21.

"Az Ablak a világra nevű Facebook-oldal édesanyák visszajelzése alapján készült statisztikái is azt mutatják, sok kórházban még mindig csak néhány percet engedik meg a megszakítás nélküli bőrkontaktust. Egyes statisztikák alapján az ország majdnem mindegyik szülészetén az a jellemző, hogy háromnegyed óránál tovább nem tart a bőrkontaktus, sőt vannak olyan helyek, ahol császármetszés után 12 órával láthatja először a babát az anya, de akkor is már csak felöltöztetve, nyakig pólyában. Anyukák gyakran azt nyilatkozzák, a kórházi protokoll szerint nem is lehettek volna ott a baba fürdetésénél, mégis sikerült elérniük, hogy vele maradhassanak, sőt sokan érezték úgy, hogy az adott egészségügyi intézményben a szokás gyakorlatilag előírja, hogy elvigyék a babákat, ezért nem jutott eszükbe ezen gondolkodni."

 

 

Nekem Szól! Egészségértés díj - Díjátadó

2020.12.15.

 

https://www.youtube.com/watch?v=i0YaDcqL2gU

 

 

Ha az állam nem tájékoztat, megteszik a kismamák - nepszava.hu

2020.12.20.

"Beöntés, burokrepesztés, hasba könyöklés, gátmetszés – szavak, amik hallatán szinte mindenkinek összeszorul egy kicsit a gyomra. Aki átélte, annak azért, aki meg nem, annak a borzongástól. Eddig keveset lehetett tudni arról, hogy ezek a „szüléskatalizátorok” milyen sűrűn fordulnak elő a különböző intézményekben, ugyanis hivatalos, hozzáférhető statisztikák nem léteznek. Így azt sem tudni, milyen a „szülésélmény” a különböző osztályokon. Pleván Tímea gondolt egyet, elkezdett kérdőíveket gyártani, és mára több mint 12 ezer anyukától kapott válaszokat. Ugyan a statisztika még nem reprezentatív, de ettől még az „Ablak a világra” projekt nők ezreinek adhat kapaszkodót/segítséget a legfontosabb kérdésekben."

 

 

„Csak fognak és vágnak” – nem mindegy, hogyan szülünk! - Mandiner

2021.01.27.

"Örömök és fájdalmak, remények és csalódások: óriási hatással van a szülésélmény egy későbbi gyermek vállalására egy felmérés szerint. Nemrég indult el az Ablak a világra nevű oldal, amit Magyarország első anyai tapasztalatokra épülő szülészeti adatbázisaként alapított Pleván Tímea. Riportunk!"

 

„Elveszett a kollektív női tudásunk” – 12 000 magyar szülés tapasztalata - egy.hu

2021.03.29.

"Miért fontos egy anyai kérdőíveken alapuló adatbázis? Miben más ez, mintha az anyukák a Facebook-csoportokból tájékozódnának?

Sokkal több kérdést teszek fel, mint ami általában felmerül a Facebook-csoportokban; szisztematikusan, témánként, a várandósgondozástól a szülésen, újszülöttellátáson, csecsemőosztályon, szoptatástámogatáson át, egészen a szülést követő érzésekig. Ez lehetővé teszi, hogy egy sokkal átfogóbb képünk alakuljon ki a hazai szülészeti ellátásról, és hogy a kismamák a preferenciáikra tudjanak fókuszálni, az őket érdeklő kérdésekre kapjanak választ."

 

 

Előadás a X. Online Laktációs Konferencián

Szülészeti gyakorlat az anyai tapasztalatok valamint a hazai és nemzetközi ajánlások tükrében címmel

2021.05.30.

 

 

Beszéljünk a szülészeti erőszakról, mert a XXI. században már nem a puszta túlélés a cél! - WMN

2021.11.27.

"A szülészeti erőszak olyan, mint a koronavírus. Nem igazán hisszük el, hogy létezik, amíg valakivel meg nem történik a közvetlen környezetünkben. „Biztos csak olyan, mint egy légcsőhurut vagy egy erős nátha.” Győzködjük magunkat, hogyha valaki lélegeztetőgépre kerül, esetleg belehal, annak biztosan volt valami más baja is, legfeljebb nem tudott róla. Aztán jön a hír a szomszédról, valamelyik rokonról, esetleg egy közvetlen családtag áldozatul esik. A szülészeti erőszakkal kapcsolatban sem gondolkodunk másképpen. Azt elhisszük, hogy mogorva volt a szülésznő, esetleg beszólt a szülészorvos, de „biztosan nem volt az olyan vészes, csak hát a kismamák olyan érzékenyek. Nem kell felvenni!” Jaaaa, hogy elkérték a telefonját, és elvitték a szülés teljes idejére, nehogy fel tudja hívni a férjét? Pszichiátert hívnak az édesanyához, aki nem szeretné előre aláírni a beleegyező nyilatkozatot? Azt mondják a huszonévesnek, hogy „ha nem tette volna szét a lábát ilyen fiatalon, most nem szenvedne?” Tényleg nem kellene ezeket „felvenni”?! Kőrizs Kata beszélgetett Iványi Anna szülésznővel és Pleván Tímea perinatális szaktanácsadó hallgatóval, akik aktivistaként dolgoznak az emberséges szülészeti ellátásért."

 

 

5+1 hasznos kártyapakli várandósoknak és kisgyermekes anyáknak

A Szülésfelkészítő kártyacsomag a Császárvonal ajánlójában

2022.12.10.

 

 

Beszélgetés a Klubrádió A jövő itt van című műsorában

Bencsik Gyula műsorvezetővel, Novák Julianna perinatális szaktanácsadóval és Ecsedi Gabriella jogász és népegészségügyi szakemberrel

2023.02.13.

 

https://open.spotify.com/episode/30vwk3P9VunejLjhP1BYio

 

 

„A cél, hogy a nők úgy érezzék: megint szeretnék szülni” – Pleván Tímea saját szülészeti adatbázist hozott létre - gyerekszoba.hu

2023.03.14.

 

Pleván Tímea 2019 óta gyűjt adatokat anyáktól arra vonatkozólag, hogy mi történt velük és babájukkal a szülés során. Kérdőívét eddig több mint 17 ezer nő töltötte ki, amiből kirajzolódni látszik a kép arról, hogy mi történik ma Magyarországon akkor, amikor egy új élet a világra jön. 

 

 

2022-ben a szülések csaknem fele császármetszéssel végződött, pedig volt, ahol a beavatkozás megelőzhető lett volna

Interjú az RTL híradóban

2023.04.27.

 

https://rtl.hu/hirado/2023/04/27/csaszarmetszes-szules-anyak-korhaz

 

 

Beszélgetés a Kompetens Anya podcast csatornán

Halmos Júliával

2023.05.04.

 

https://open.spotify.com/episode/7jZoUzUAeFzJIrRwMOc5Rk

 

 

Beszélgetés a Klubrádió A jövő itt van című műsorában

Bencsik Gyula műsorvezetővel

2023.06.05

 

https://open.spotify.com/episode/7DxckHH8jSYfFe4KI6ZqWf

 

 

Egy erőltetett hüvelyi szülés ugyanúgy lehet trauma, mint egy indokolatlan császármetszés 

Min múlik a jó szülésélmény? Szakértővel jártunk utána - WMN.hu

2023.07.05

„Azok az édesanyák, akik császármetszéssel szeretnének szülni, nem azért választanák ezt az utat, amit erről a legtöbbször feltételezünk. Nem azért, mert kényelmesebb vagy jobb, és gyakran éri az a vád is ezeket az anyákat, hogy az önzőségük vezérli őket. A preferált császármetszés mögött olyan ok is állhat, ami lehet, hogy még a várandós nő számára is feltáratlan. Például tévhitek, gyerekkori abuzálás, vagy akár egy perinatális veszteség, ami után azt mondja az anya: soha többet nem akar hüvelyi úton szülni. A császármetszésben ráadásul az anya könnyebben érezheti a kontrollt, mert ezzel kivette a rendszerből az egész bizonytalanságot a szüléssel kapcsolatban: hogy mikor indul be, meddig fog tartani, mi fog vele ezalatt történni. Belátható 40 perc a vajúdás (akár) 36 órájához képest. 

A probléma viszont nem azzal van, hogy hagyjuk azt az anyát császármetszéssel szülni, akit a hüvelyi szülésbe belekényszerítve traumatizálnánk, hanem azzal, amikor a császármetszés társadalmi szintű elkerülő válasszá válik mind az anyák, mind az orvosok részéről a rendszer hibáinak kiküszöbölésére”

 – részletezi a perinatális szaktanácsadó. Azt is komoly problémának látja, hogy ha eljuttatjuk a nőt pszichiáterhez, klinikushoz, aki aláírja neki a papírt a császármetszéshez, azzal még nem adunk neki további segítséget arra a problémára, ami a kérés mögött áll. A cél az volna, hogy hosszú távon találjon megoldást, és ne cipelje egy életen át magával ezeket a gondokat."