phone home menu search camera trash close cross menu1 menu1 menu1
<< Premodern szüléskultúra        Posztmodern szüléskultúra és a holisztikus, bábai szülésmodell >>

Modern szüléskultúra és a technokrata, medikális szülésmodell

A modern szüléskultúra az orvosláson belüli szülészetet jelenti, ahol a szülésre egészségügyi eseményként tekintenek. A szülés bár nem teljesen homogén, de minél inkább standardizált, medikalizált. A modern szüléskultúra az ipari társadalmakban a hatalom által elismert és támogatott gyógyítási formát jelenti, a biomedikális szektor része (Kisdi, 2019).

 

A medikalizáció az a 18. század óta tartó folyamat, aminek hatására az orvoslás az élet számos területén megvetette a lábát, olyan területeken is, ami eredendően nem tartozott a hatáskörébe (mint a gyerekek viselkedése, az időskor, a halál vagy a születés) (Kisdi, 2019).

 

“Az orvosi szociológusok és antropológusok többsége úgy véli, hogy a modern medicina a társadalmi kontroll egyik igen fontos eszköze, ami különösen hatékony a nők esetében. Ez a kontroll az egyént függő helyzetben tartja az orvosi tevékenységtől, ezen keresztül pedig a gyógyszeripartól és egyéb iparágaktól.” (Helman, 1998, idézi Kisdi, 2019)

 

Az orvosi felfogás szerint mind az anyai, mind a perinatális halandóság drasztikus csökkenése a medikalizációnak köszönhető, és ezzel ...

A szöveg tovább olvasásához kérlek regisztrálj vagy jelenkezz be. A regisztráció ingyenes.
Regisztrácó

Már korábban regisztráltam, belépek: