phone home menu search camera trash close cross menu1 menu1 menu1
Így változott a császármetszés aránya 2022-ben >>

A hazai szülészeti ellátás az anyai tapasztalatok és a kutatási eredmények tükrében - WEBINÁR

Mit lehet tudni a hazai szülészeti ellátásról? Hol jó most szülni? A magánklinikák szülészeti mutatói mennyiben térnek el az állami kórházakétól? Mik a leggyakoribb beavatkozások, és mit érdemes tudni róluk? Kell készülni a szülésre? Egyáltalán érdemes? 2023. május 4-én 17 órától egy 2,5 órás webinárium keretében igyekszem áttekintést adni a szülészeti beavatkozásokkal kapcsolatos aktuális ajánlásokról, és arról, hogy csaknem 25 000 anya tapasztalata alapján mennyiben valósulnak meg mindezek a hazai ellátásban.

5 éve foglalkozom napi szinten a hazai szülészeti ellátás helyzetével. Szakirodalmat, illetve anyai történeteket olvasok, és összegyűjtöttem csaknem 25 000 anya szülés körüli tapasztalatát. A szülészeti adatbázis statisztikái, a tudásbázis információs anyagai, a közösségi médiafelületeken közölt anyagok után úgy érzem, jó lenne más módon is kapcsolódni, élőszóban is továbbadni mindabból, ami számomra rendelkezésre áll. Nincs új a nap alatt: a burokrepesztés burokrepesztés marad akár írok, akár beszélek róla, így minden, amit a webinárban el tudok mondani, fellelhető a csatornáimon. De a saját bőrömön is tudom, mennyivel jobb néha hallani a dolgokat, mint olvasni, bogarászni, egyedül lenni a gondolatokkal, felmerülő kérdésekkel. Így született a webinár gondolata, amelyre szeretettel várlak,

 

 • ha a gyermekvállalás gondolata foglalkoztat,
 • ha várandós vagy,
 • ha érdekel a szülés-születés témája,
 • ha munkád kapcsán érintett vagy,
 • ha férfiként szeretnéd jobban érteni a természetes, háborítatlan szülés iránti anyai igényt,
 • ha szeretnél tudatosan készülni a szülésre, de még nem tudod honnan kezd a tájékozódást,
 • ha rendelkezel már információkkal, de szeretnéd azokat kontextusba helyezni, összefüggésében látni, megérteni az egymásra ható folyamatokat.

 

Miről lesz szó?

 

A webinár alapvonalát a szülészeti adatbázisban összegyűlt anyai tapasztalatok adják. Miközben kutatási eredményeken keresztül elméleti betekintést adok az egyes beavatkozásokkal, vajúdástámogatással, aranyórával kapcsolatos lényeges tudnivalókba, megmutatom azt is, hogy a rendelkezésre álló információk alapján miként néz ki a gyakorlat a hazai szülészeteken, illetve milyen ajánlások szerepelnek mindezekkel kapcsolatban az EMMI által kiadott családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról szóló egészségügyi szakmai irányelvben, illetve a WHO 2018-as ajánlásában. A prezentációban a statisztikák között egymás mellett szerepelnek az intézményi és a tervezett otthonszülések tapasztalatai.

 

A fő témák:

 1. Miért fontosak a számok
 2. A projekt fő számai
 3. Császármetszés, VBAC
 4. Intézményen kívüli szülés, ambuláns szülés
 5. Beavatkozások (szülésindítás, borotválás, beöntés, rutin vénabiztosítás, méhszájvizsgálat, szintetikus oxytocin, kristeller-manőver, gátmetszés, irányított kitolási szak)
 6. Vajúdástámogatás és fájdalomcsillapítás
 7. Informált döntés
 8. Aranyóra és gyermekágyas osztály
 9. Szoptatástámogatás
 10. A szülésélmény hatása a későbbi gyermekvállalásra
 11. Összehasonlítások (Budapesten vagy vidéken? Magán vagy állami? Első és többedik szülés.)

 

Miről nem lesz szó?

 

Sok mindenről. A webinár mindössze 2,5 órás. Nem fogok tudni minden egyes témát felsorakoztatni, és a felhozott témákban sem fogok tudni teljes terjedelmében elmerülni. A természetes oxytocin jelentőségéről önmagában tudnék minimum 1 órán át beszélni. De mindez nem jelenti azt, hogy az előadás ne tartalmazna megfelelő mennyiségű és minőségű információt, azt azonban fontos tudni, hogy 2,5 órában nem lehet sem a teljes hazai ellátást bemutatni, sem komplex szülésfelkészítőt tartani. Az eseményre való jelentkezéskor kérlek ezt vedd figyelembe.

 

 

Miért érdemes részt venni az eseményen?

 

Mert ahogy általában, most is olyan dolgokat igyekszem elmondani, amikről ritkán hallani.

Mert kendőzetlenül, és kompromisszumok nélkül beszélek mindarról, amit tapasztalok, és mindarról, amiről azt gondolom, érdemes tudni.

Mert a rendelkezésre álló anyai tapasztalatoknak köszönhetően, nem csak érzésekről, benyomásokról beszélve tudom megmutatni a hazai szülésvezetési gyakorlatot, hanem egy igen nagy számú mintán keresztül adok betekintést az ellátás korábban ismeretlen részleteibe.

Mert a célom az információhoz való hozzáférés, és az informált döntés támogatása.

Mert a szülészeti adatbázis egy korábbi statisztikája alapján jelentősen kevesebb beavatkozásra számíthatnak azok a kismamák, akik holisztikus szemléletű szülésfelkészítőn (284 anya) vesznek részt, mint azok, akik kórház által tartott alkalomra mennek el (1045 anya), vagy egyáltalán nem vesznek részt szülésfelkészítőn (4706 anya).

 

grafikon a beavatkozásokról

 

A webinár időpontja: 2023. május 4. 17 óra

 

A webinár időtartama: 2,5 óra

 

A webinárium megtartásának módja: zoom. Az előadásról felvétel készül, ami 2023. 05.07-ig visszanézhető. A zoom linket, belépéshez szükséges jelszót az előadás napján, e-mailben küldöm meg.

 

Részvételi díj a 2023.05.04-i alkalmon bevezető áron:

Early bird I 2023.4.17-2023.04.23: 12 000 Ft

Early bird II  2023. 04.24-2023.04.30: 15 000 Ft

Normál ár: 2023.05.01-2023.05.03: 18 000 Ft

 

Jelentkezési határidő: 2023. 05.03. 23:59

 

Jelentkezés módja: az űrlap kitöltésével  https://forms.gle/e6W5TbLG9yppsCFW6